Back to Top

Achtergrond

Het was rond de millenniumwisseling dat Maria Hendriks op Tweede Kerstdag een groepje verkleumde daklozen bij elkaar zag staan op de werf. En dacht: ‘Dit kan niet. Niet in mijn stad. Niet met deze welvaart.’

Dus besloot ze, op de haar kenmerkende, vasthoudende manier, op tweede kerstdag een samenzijn te organiseren voor dak- en thuislozen. Ze zamelde daarvoor niet alleen warme kleding en voedsel in, maar verzamelde ook een grote groep vrijwilligers om zich heen. De soms controversiële Maria Hendriks was in de jaren tachtig van de vorige eeuw in Utrecht vooral bekend van de zwart-witfeesten die ze in werfkelders en later aan de Croeselaan organiseerde voor het goede doel. Die feesten hielden uiteindelijk op, maar Maria bleef zich inzetten voor het goede doel.

Toen Maria begin 2010 aan kanker overleed, besloten een aantal vrijwilligers van het eerste uur en organisaties haar goede werk voort te zetten onder de naam ‘Maria’s Kerst-In’, zoveel mogelijk volgens de uitgangspunten van de initiatiefneemster: drijvend op vrijwilligers, met steun van de inwoners en middenstand van Utrecht en vooral zonder kosten te maken. In de huidige naamgeving en organisatie wordt nog altijd recht gedaan aan de onvermoeibare initiatiefneemster en haar gedachtegoed.

In de editie 2015 herdenken we, naast Maria Hendriks, tevens de markante muzikant Bubbles, die met zijn zang en gitaarspel een grote rol speelde in de goede en gemoedelijke sfeer op de werf aan de Oudegracht. Hij overleed onverwachts begin 2015.

Maria en Bubbles kregen samen een mooie plaats tijdens Maria’s Kerst-In van zaterdag 26 december 2015, de 16e editie alweer. Vanaf hun fotografische plek de werf aan de Oudegracht keken ze ongetwijfeld tevreden toe hoe talloze dak- en thuislozen zich in een prima sfeer, in de gloed van vuurkorven, vermaakten en op hun eigen wijze Kerstmis vierden. Ze genoten bovendien van een hapje en een drankje en konden gratis kleding uitzoeken, middels een oproep verzameld onder de Utrechtse bevolking.

Zowel de dak- en thuislozen als de vele vrijwilligers en de gulle gevers konden terugzien op een sfeervolle Maria’s Kerst-In 2015.

 

6